Mağusa İnisiyatifi’nin Joe Biden’in adaya yaptığı ziyaretle ilgili basın açıklaması

Mağusa İnisiyatifi ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in adaya yaptığı ziyareti değerlendirdi.

Joe Biden adadan ayrılmadan önce yaptığı konuşmada iki toplum liderinin daha sık görüşmesi gerektiğini, Ortak Açıklama’da yer aldığı şekilde Güven Yaratıcı Önlemlerin üzerinde ciddiyetle çalışılması gerektiğini belirtti. Biden iki toplumlu teknik komitelerin kurulmasının yararına işaret ederek kayıp şahısların bulunmasına ayrılan kaynağın artırılması ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı. ABD Başkan Yardımcısı iki toplumun vereceği tavizlerin daha fazlasını çözümle birlikte kazanacağını, adanın enerji kaynaklarının merkezinde bulunduğunu belirterek bunun Kıbrıslılarca değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Biden Kıbrıslılara ayrıca dini temasları geliştirme ve daha da özgürleştirme çağrısı da yaptı.

İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifi Aktivistlerinden Mertkan Hamit ve arkadaşlarından oluşan bir heyet Kıbrıs’a ziyaret gerçekleştiren ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile siyasi parti temsilcileri ve Sivil Toplum Örgütleriyle yapılan resepsiyon sırasında görüştü. Yapılan görüşmede heyet, İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifi adına Kıbrıs’ta çözüm ve barış konusundaki görüşlerini ve Maraş konusundaki önerilerini aktardı. Joe Biden ise Maraş üzerinde tarafların uzlaşarak çalışma yapmak istemesi durumunda, her türlü yardıma hazır olduklarını belirtti.

Biden, Mağusa İnisiyatifi adına orada bulunan heyet ile yaptığı yüz yüze görüşmede Mağusa İnisiyatifi’ni bildiğini, İnisiyatif’in bir süre önce Mağusa Suriçi’nde düzenlenmesine yardımcı olduğu Kutsal Cuma ayininin ABD tarafından tarihe not düşüldüğünü vurguladı. Biden Mağusa İnisiyatifi’nin bir barış projesi olarak sunduğu Maraş-Liman-Suriçi projesinin de gelecek vadeden, barış ve çözüm sürecine ivme katabilecek bir proje olduğuna yönelik inancını belirtti.

Mağusa İnisiyatifi Aktivisiti Mertkan Hamit aynı etkinlik sırasında ayrıca Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakerelerde Kıbrıslı Rumları temsil eden Andreas Mavroyannis ile de görüşme fırsatı buldu. Bu görüşmede Mavroyannis yürütülen görüşmelerde tarafların Maraş konusunda uzlaşıya yakın olduklarını, ancak Maraş’ın fiziki durumunu incelemek için burada çalışacak uzmanların hangi topluma ait olacağı hususunda görüş ayrılığı yaşandığını belirtti. Bununla birlikte Mavroyannis Maraş konusunda geçmişe göre ilerleme kaydedildiğini de sözlerine ekledi.

Tüm bu değerlendirmeler ışığında bu sürecin ileri taşınmasında Sivil Toplum Örgütlerine daha büyük görevler düştüğünün de altını çizen Mağusa İnsiyatifi, tüm STÖ’ni Kıbrıs’ta Barış sürecine aktif destek destek vermeye çağırdı.

Mertkan Hamit

MAĞUSA İNİSİYATİFİ Aktivisti

23 Mayıs 2014

 

Bir yorum ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir