Mağusa İnisiyatifi, Kıbrıs Sorununun adada yaşayan iki toplumun da kabul edeceği, ilgili BM kararlarına bağlı bir biçimde çözülebileceğini savunan, buna rağmen süregiden kronik çözümsüzlük sürecinin üstesinden gelmek için yeni açılımlar ve alternatiflerin yaratılması gerektiğinin altını çizen bir yurttaş inisiyatifidir.
Mağusa İnisiyatifi, yaşanan bu çözümsüzlük sürecinin aşılması için halihazırda tıkanmış olan müzakere sürecinin ötesinde yapılması gereken adımları vurgular. Adil ve uygulanabilir bir çözüm için iki tarafın birbirine güven duyabileceği alanlar yaratılmasının gerekliliğini ortaya koyarken, bölgesel adımlarla yaşanan bu tıkanıklığı aşmaya yönelik çeşitli politikalar önermektedir.
Mağusa İnisiyatifi’nin önerdiği bu politikaların başında, çözümün anahtarı olarak nitelendirdiği Maraş, Liman ve Suriçi çözümü gelmektedir.
Mağusa İnisiyatifi, Maraş’ın BM kontolünde, Mağusa Limanı’nın da AB gözetiminde, iki topluma ve uluslararası kullanıma açılmasını savunmakta, Antik Kent Mağusa Suriçi’nin Dünya Kültür Mirası listesine eklenerek kentin tarihi ve kültürel yapısının korunmasını garantiye alacak girişimler yapmaktadır. Maraş-Liman-Suriçi formülü ile uygun bir biçimde atılacak karşılıklı adımlar Kıbrıslıtürklerin dünyayla entegre olamayışından doğan mağduriyeti giderme potansiyeline sahipken, Maraş’ın yasal sahiplerine iade edilmesiyle de Kıbrıs Rum toplumunun 38 yıllık acılarının giderilmesine yönelik önemli bir adım atılacağı ortadadır. İki tarafa yapacağı politik katkının yanında ekonomik açıdan da iki tarafta süregelen ekonomik açmaza yönelik de etkili bir alternatif yaratacaktır.
Mağusa İnisiyatifi olarak 24 Şubat tarihinde gerçekleştirilen Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanlık Seçimlerinin ardından Nikos Anastasiadis’in seçilmesinin Kıbrıs Rum toplumunda yeni bir sürecin başladığını temsil ettiğini vurguluyoruz. Güney’deki seçimlerin hemen ardından yaşanan Banka krizi ve Avrupa Birliği’nin Güney Kıbrıs ekonomisine yönelik tavrı, Kıbrıs Rum toplumunun 1974 yılından bugüne süregelen durumun radikal bir değişikliğe uğrayacağına dair sinyaller vermektedir. Benzeri bir biçimde Kuzey Kıbrıs ekonomisinin de, dayatma ekonomik tedbirlerle karşı karşıya kalıyor olması ekonomik açıdan ada toplumlarının yaşamakta olduğu sürecin benzerliklere sahip olduğunu göstermektedir. Tüm bunların yanında hem Türkiye’de yaşanan Barış Süreci, hem de Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler, adada krizle beraber yeni bir dinamizm potansiyelini de işaret etmektedir.
Krizlerin son derece yıkıcı olduğu bir gerçektir. Buna rağmen, krizlerin yeni fırsatları da ortaya çıkardığı da bir başka gerçektir.
Mağusa İnisiyatifi olarak bu noktada daha derinlemesine bir anlayış yaratmak ve Kıbrıs Türk tarafının bu noktadan sonra nasıl hareket edeceğini tartışmak için sizleri Kıbrıs’ta Kriz, Çözüm ve Fırsatlar konulu panelimize davet ediyoruz.
12 Nisan 2013 tarihinde Mağusa Kültür ve Kongre Merkezi’nde Saat 19.30’da gerçekleşecek etkinliğimizde konuşmacılar Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, Gazeteci Erdal Güven olacak, panelin moderatörlüğünü Gazeteci Aysu Basri Akter yapacak. Panelin açılışını ise Mağusa İnsiyatifi adına Okan Dağlı yapacak.