Mağusa’daki Kültürel Miraslar hakkında basın bildirisi

C:\Users\OKAN\Desktop\Mİ 2015\LOGOYENI3.jpg

Mağusa’da kültürel mirasımıza ait yapılarda ve alanlarda yaşanan sıkıntılardan kaygı duyuyoruz

Mağusa Surları’nın restorasyon çalışmaları için tek taş kaynağı olan, Serbest Liman Bölgesi’ndeki Taşocağı ihale yapılmadan ve kamuoyuna duyrulmadan Tosunoğlu İnşaat Şti.’nin kullanımına verilmiştir. (İlgili taşocağı PORT İSBİ şirketine ait bir arazi içerisindedir. PORT İSBİ, bu olaylar öncesinde arazilerinden surların bakım ve onarımı için taş elde edilmesine izin vermiştir.) Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığını elinde bulunduran koalisyon ortağı Demokrat Parti’dir. Tosunoğlu İnşaat Şti. sahibi Sn. Hasan Tosunoğlu’nun DP MYK üyesi olduğu da bilinmektedir. Mağusa Surları’nın tamiri için yaşamsal önem taşıyan bu tesisin özel bir şirkete verilmesi, gelecekte restorasyonla ilgili büyük sorunlar doğurmaya müsait bir ortam yaratacaktır. Mağusa İnsiyatifi, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nı, konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapmaya ve adı geçen Şirketle yapılan söz konusu anlaşmayı feshetmeye çağırmaktadır.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Kira Komisyonu’na ilgili Bakanlık tarafından baskılar yapıldığı yönünde bazı bilgiler de tarafımıza ulaşmaktadır. Bazı bölgelerde kiralanan yerlerin ihalesiz olarak kiralandığı, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun (AYK) bilgisine dahi getirilmeden tarihi mekanlara prefabrik büfeler, satış için kullanılacak tezgah – stand benzeri geçici yapılar kurulması için ihalesiz anlaşmalar yapıldığı öğrenilmiştir. Mağusa İnsiyatifi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile ilgili Bakanlığı, bu faaliyetleri hukuk kurallarına uygun yürütmeye ve özelikle Mağusa Suriçi’nde bu yönde bir faaliyet varsa, derhal bu faaliyeti durdurmaya çağırır.

İTÜ’nün Mağusa’ya Kampüs açma kararını 2011 yılında ilk olarak selamlayan ve bundan da büyük bir memnuniyet duyan Sivil Toplum Örgütlerinden biri de Mağusa İnsiyatifi’dir. Şu günlerde İTÜ Mağusa Yerleşkesi’nin kamuoyunda yarattığı tartışmalar ise malumunuzdur. Kentin tarihi dokusuna uymadığı, mimarisi ve konumu ile ilgili teknik nedenlerle AYK’nın projeyi birden fazla kez reddettiği konunun uzmanları tarafından defalarca dile getirilmiştir. Bu sorunlar dolayısıyla, Anıtlar Yüksek Kurulu’nda yapısal bir değişikliğe gidileceği, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve Belediyeler Birliği temsilcilerinin Kurul’dan tasfiye edilerek yerine Bakan tarafından atanacak üyeler getirileceği öğrenilmiştir. Yapılacak proje her ne olursa olsun, Mağusa’nın tarihi dokusu ve mimarisine uygun, konunun uzmanlarından oluşan teknik kurulların onayından geçerek kabul edilmiş projelerin hayata geçirilmesi gerekir. İTÜ Kampüsü ile ilgili bu sorun, bütün Mağusalıların ortak sorunudur! AYK’nın kararlarına saygı gösterilerek, gerekirse projede revizyona gidilmelidir. AYK’nın yapısının değiştirilmesinin ve siyasileştirilmesinin sakıncalı olacağını hatırlatmaya sanırız gerek bile yoktur. Mağusa İnsiyatifi olarak, İTÜ projesiyle ilgili sorunların çözümünde hukuka uygun davranılması, Mağusa’nın tarihi dokusunun ve mimarisinin korunması için gerekli özenin azami şekilde gösterilmesi için tüm paydaşlara görev düştüğünü bir kez daha hatırlatırız.

Nurcan Gündüz

Mağusa İnsiyatifi Aktivisti