Derinya Kapısıyla ilgili bilgilendirme

Derinya Kapısıyla ilgili bilgilendirme

Aylar önce iki lider tarafından üzerinde anlaşılan ilk konu olan Derinya ve Aplıç kapıları için “açılma süreci” devam etmektedir. Derinya Kapısı için önceleri Kıbrıs Türk tarafı alternatif yollar üretmeye çalışsa da kapılarla ilgili Teknik Komite, Eylül ayında yolun yüzyıllık güzergahı çerçevesinde açılmasını öngördü. Yıllar öncesinden beridir kullanılan ve halen BM’nin Mağusa’da güney/kuzey ulaşımı için kullandığı resmi yol olan Derinya Yolu’nun güneyde kalan 300 metresi hazır vaziyette açılma sürecini beklemektedir. Bu konuda Derinya Belediye Başkanı ile temas edilmiş ve kendileri üzerlerine düşen 300 metrenin hazırlandığını bizlere söylemiştir. Kıbrıs Türk tarafı ise Belediye hudutlarımız içinde kalan ve Vahit Güneri Yolu olarak bilinen bu yolun dar olduğu ve 2.7 km’lik kısmın tarafımızdan asflatlanmak suretiyle açılacağını ifade etti. Geçen haftalarda ziyaretimize gelen İçişleri Bakanımız Asım Akansoy, Müsteşar Hasan Alicik ve kapılarla ilgili teknik komite üyeleri de benzer bilgiyi bize iletti. Bu konuda da sorumluluk aldıklarını ve en hızlı şekilde çalışacaklarını söylediler. KT tarafınca asfalt, elektrik ve su alt yapısı için AB’den Mali Yardım Tüzüğü çerçevesinde 1.2 milyon para talep edildiğini ve bu paranın ilgili komitede onaylanıp komisyona iletileceğini söylediler. Tüm bu çalışmalar için de 7-9 ay arası bir süreye ihtiyaç duyulduğunu hep beraber basında da okuduk.

Geçen hafta bir haberin basında tartışılmasına tanık olduk. Güney taraftaki yolun istimlak sorunu olduğu basında yazıldı çizildi. Bu arada bizler tekrardan Derinya Belediye Başkanı ve Kıbrıslı Rumların kapılarla ilgili Teknik Komite üyesi ile görüştük. Bu bilginin tamamen yalan olduğunu bizlere söylediler. Yüzyıldır resmi haritalarda işlenmiş ve hala daha kullanılan bu yolun herhangi bir istimlak sorunu olmadığını bizlere tekrardan teyit ettiler (Mağusa bölgesinin, 1975 yılında İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kentin ana yollarını gösteren harita ektedir).

Hal böyle iken bir blame game yani karşılıklı suçlamalara girişilmemesini ve Kıbrıs Türk tarafının Derinya yolunun kendi üzerine düşen kısmını bir an önce düzenleyip açmasını kentlilerimiz ile beraber beklemekteyiz. Açıldığı andan itibaren sosyal, kültürel ve ekonomik getirileri olacak ve bölge barışına katkı koyacak böyle bir projenin çeşitli sebeplerle geciktirilmesi Mağusa halkının tepkisine neden olmaktadır. (Bu arada dünyanın en büyük tur operatörlerinden olan TUİ ile Renewal projesi çerçevesinde güneyden kuzeye turist akışı konusunda anlaşılmış olup yolun açılması beklenmektedir.)

Belediye hudutları içinde kalan bu yolun o veya bu şekilde, bir an önce açılmasını öncelikli olarak talep ediyoruz. Asfalt ve alt yapının, AB Mali Yardımının öncelikli ve ayni zamanda bir sorun gibi lanse edilmesini de kabul etmiyoruz. Devletin her halükarda 2.7 km’lik alt yapıyı yapacak gücünün olduğuna da inanmak istiyoruz.

Mağusa İnisiyatifi