21.06.2016
Liderlere Çağrımızdır
Yaşanan yangın felaketi ile birlikte Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum toplumu büyük kayıplar vermiştir. Yanan hektarlarca orman ekolojik anlamda son derece büyük bir kayıpken ayrıca yangın söndürmek için çalışan iki insan hayatını kaybetmiş, yaralananlar olmuştur.
Yaşanılan bu olay karşısında Kıbrıs Türk tarafınca yapılan yardım önerisi yerinde ve anlamlı bir öneridir. Kıbrıs ülkesinde yaşayan her insanı ilgilendiren doğal afet ve yangın gibi kriz koşullarında statükonun dayattığı kalıpların dışında hareket edebilmek önemlidir. Ancak bu konuda defalarca başarısız olduğumuzu hatırlatmak gerekir. Geçtiğimiz yıl kapalı Maraş’ta çıkan yangın çok daha küçük olsa da işbirliği talebinin reddedilmesiyle karşılıklı güven ortamına katkı sağlayamadı. Yıllar önce çıkan Girne yangınında da benzeri bir şekilde Kıbrıs Rum toplumundan gelen yardım önerisi reddedilmişti.
Bugün, Trodos yanarken bir ülkede yaşadığımızı daha iyi kavrarken, ortak değerlerimize birlikte müdahale edememenin sefaletini yaşıyoruz. Bu noktada yangının söndürülmesi için çabaların nereden gelirse gelsin arttırılması önemlidir. Liderlerin bu noktadan sonra yangını kimin söndürdüğünü görüşmesinin bir anlamı yoktur. Ancak yangının yarattığı tahribatın geriye döndürülmesi için ortak kampanyaların yapılması gereklidir.
Sadece yanan bölgelerin değil, tüm Kıbrıs’ın ekolojik özelliklerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi için iki toplum liderine de çağrımız, ilk liderler görüşmesinin yönetim ve güç paylaşımı konusunun görüşülmesinden önce, yanan bölgelerin rehabilite ve ıslah edilmesi için ortak çalışma yapılmasının taşıyıcıları olmaları ve bu konuda liderlik yapmalarıdır.
Ülkemize olan sorumluluğumuzu yerine getirirken, karşılıklı güven ve işbirliği için yeni bir alanın yaratılmasını ancak bu şekilde mümkün kılabiliriz.
Mertkan Hamit
Mağusa İnisiyatifi Aktivisti