11 Ekim Eylemi – Basın bildirisi (Gr)

Ας ανοίξει τις πόρτες της η Αμμόχωστος στον κόσμο, ας ξεκινήσει τώρα αμέσως η διαδικασία ειρήνης στην Κύπρο…

Αναφορικά με τη μακρά περίοδο αδιεξόδου στο Κυπριακό πρόβλημα, ένα Σχέδιο Ειρήνης πρέπει να ξεκινήσει από την Αμμόχωστο. Χωρίς να περιμένουμε το αύριο. Τώρα αμέσως.

Οι 50χρονες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, με ή χωρίς μεσολαβητές, και χωρίς τη συμμετοχή των κοινοτήτων στη διαδικασία, δεν έχουν φθάσει σε αποτέλεσμα. Παρόλο που θα μπορούσε να εξεταστεί η πιθανότητα μιας εναλλακτικής λύσης βήμα-προς-βήμα, η οποία θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της χαμένης αίσθησης εμπιστοσύνης, η επίσημη άποψη επιμένει σε μια συνολική λύση. Ωστόσο, αυτή η επιμονή δεν συμβάλλει σε τίποτα άλλο εκτός από την ευρύτερη κατάρρευση και την εμβάθυνση της δυσπιστίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως διαμαρτύρονται επίσης και οι πολιτικοί των δύο πλευρών.

Ενώ είναι προφανές ότι μια διαδικασία χωρίς επικοινωνία και συνεργασία, όπου εξαιρούνται οι κοινότητες και τα άτομα, έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιφέρει λύση στο πρόβλημα, η επαρχία Αμμοχώστου έχει μια σοβαρή δυναμική στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού και της κατανομής εξουσίας, που μπορεί να ενισχύσει τη συνεργασία και τη συμφιλίωση.

Η προθυμία των ανθρώπων που ζουν στη βόρεια και τη νότια περιοχή της Αμμοχώστου και των προσφύγων των Βαρωσίων για την επίτευξη λύσης ήταν πάντα πιο έντονη σε σχέση με άλλες περιοχές του νησιού. Εκτός από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 2004 που δείχνουν το σημείο αυτό, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι που προέρχονται από την Αμμόχωστο κατάφεραν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με επιτυχία, παρόλα τα εμπόδια των τελευταίων αρκετών χρόνων.

Γνωρίζουμε ότι πριν από το 1974, το λιμάνι και το αποκλεισμένο τμήμα των Βαρωσίων φιλοξενούσε πέραν από το 50% των τουριστικών και λιμενικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνταν στη χώρα μας. Ωστόσο, μετά το ’74, η μοναδική δυναμική των τριών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αμμοχώστου – οι παραλίες που είναι διαθέσιμες για τουρισμό, η μεσαιωνική πόλη στην εντός των τειχών πόλη και το λιμάνι – έχει τεθεί σε κατάσταση αδράνειας κάτω από το λάβαρο του «ισχυρότερου διαπραγματευτικού χαρτιού» και με τη δικαιολογία της «συνολικής λύσης» προκάλεσε τη θυσία ολόκληρης της περιοχής.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, το άνοιγμα των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου στο διεθνές εμπόριο υπό την εποπτεία της ΕΕ, καταργώντας το παράνομο του καθεστώς, επιπρόσθετα με την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και την επανένωση της διχοτομημένης πόλης της Αμμοχώστου θα ανοίξουν το δρόμο για αμοιβαίο διάλογο, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική συνεργασία. Αυτή η συνεργασία θα διαδραματίσει ρόλο καταλύτη στη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Υπόσχεται μια δέσμη ευκαιριών για διάνοιξη νέων οριζόντων μπροστά μας και για την ανανέωση της ελπίδας σε όλους τους Κύπριους και τους Αμμοχωστιανούς προς μια λύση μέσω της ουσιώδης δυναμικής της.

Οι συζητήσεις και της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας όπως «κάντε μας τη χάρη επιστρέφοντας τα Βαρώσια» ή «τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής λύσης» είναι κατά τη γνώμη μας ανεπαρκείς και αδύναμες. Τα Βαρώσια πρέπει να εκλαμβάνονται ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα όπου υπάρχει αφθονία πρακτικών για να υλοποιηθούν για τη συνίδρυση μιας ομοσπονδιακής δομής με την ενεργό συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων.

Ενωμένοι, στεκόμαστε χέρι με χέρι, καρδιά με καρδιά, τραγούδι με τραγούδι και φωνάζουμε όλοι μαζί: «Ειρήνη στην Αμμόχωστο, Ειρήνη στην Κύπρο, Ειρήνη στον Κόσμο!».

 

Bir yorum ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir