2010 yılında Kıbrıslı Türk bir grup aktif vatandaş BM’nin kontrolünde Maraş’ın yasal sahiplerine iadesi, Mağusa’nın AB gözetiminde uluslararası ticarete açılması ve Suriçi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmesi amacıyla Mağusa İnisiyatifi’ni oluşturdu.
Özellikle Kapalı Maraş’ın açılmasına karşı Mağusa Limanı’nın AB gözetiminde açılmasına yönelik son gelişmelerin ardından, Mağusa Ticaret ve Sanayi Odasını da kapsayan bir grup Kıbrıslı Rum, Mağusa İnisiyatifi ile birlikte Mağusa ve bölgesinin sürdürebilir bir biçimde yeniden geliştirilmesine yönelik güçlerini birleştirmeye karar verdi. İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifi, Kıbrıs Sorunu’nun kapsamlı çözümünden önce ve sonra, belediyeler, kent sakinleri, sivil toplum örgütleri, uzmanlar ve iş insanlarını kapsayan tüm paydaşlar ile işbirliği oluşturarak amacına ulaşmaya çalışacak.
İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifi şu an güven arttırıcı önlemler üzerinde tartışılarak yapılacak bir anlaşmanın kapsamlı çözüme olanak sağlayacağını ümit eder. İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifi’nin öncelikli hedefi, kapalı bölge ve Suriçi’ni de içine alacak biçimde Mağusa ve çevresine yönelik bir Yeniden Canlandırma Planı ortaya koymaktadır. Mağusa’nın nihai olarak başarılı bir biçimde yeniden yaratılması toplumsal, kültürel, ekonomik ve politik faydalarının adanın tümüne ve barış sürecine katkı sağlayacaktır.
İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifi
Mağusa / Kıbrıs
Okan Dağlı
Mine Güçlüer
Mertkan Hamit
Hasan İnce
Hulusi Kilim
George Lordos
Andreas Matsis
Symeon Matsis
George Mavroudis
George Michaelides
Mustafa Ӧngün